Je kunt een kas van Tuinkasgemak of ‘t Vijfde Seizoen zelf plaatsen of door ons laten monteren. Dit hangt af van het type kas en jouw klusvaardigheden. Vooral kleinere modellen kun je goed zelf plaatsen.
Het plaatsen van een tuinkas gaat in drie stappen:
Kies een goede plek en zorg voor een stevige en schone ondergrond. Zo geniet je jarenlang van je kas, tuinkamer, KombiKas of oranjerie.
Waar plaats ik mijn kas?
Wil je kweken in je kas? Dan kun je de lange zijde noord-zuid plaatsen, met de deur naar het zuiden.
Hoeveel zon heeft mijn kas nodig?
Het is het belangrijk dat je kiest voor een zonnige plek. Voor kweken heb je minstens 4 á 5 uur zon per dag nodig, liefst de ochtendzon. ‘s Middags kan het erg heet worden, dus goede ventilatie en schaduwdoeken kunnen nodig zijn.
Een beschutte plek, zoals achter een haag, is ideaal om de wind te verminderen. Plaats de kas niet te dicht bij grote bomen om schade door vallende takken te voorkomen.
Hoeveel ruimte is er nodig?
Om de kas goed te kunnen plaatsen is er ruimte nodig rondom de kas. Houd daarom minimaal 75cm ruimte vrij. Hoeveel ruimte voor jouw kas, hangt af van het model en formaat.
Welke ondergrond is geschikt?
Een kas is goed te plaatsen op zandgrond of op een verharde ondergrond (zoals bestrating of beton). Belangrijk is dat de ondergrond stevig en recht is.
Wat is een ‘stevige’ ondergrond?
De bodem moet vast zijn. Op zand kan een kas vaak zonder extra fundering worden geplaatst, maar op veen- en kleigrond is extra fundering nodig, bijvoorbeeld schroefpalen.
Wat is een ‘rechte’ ondergrond?
De ondergrond moet waterpas zijn, anders kunnen er kieren ontstaan tussen de funderingsprofielen en de bodem.
Wat is een ‘schone’ ondergrond?
Verwijder obstakels, graszoden, struiken, bomen en wortels. Controleer of er leidingen (stroom/gas/water) onder je bouwplaats lopen.
Een juiste fundering is cruciaal voor de levensduur van de kas. De fundering wordt vaak meegeleverd, maar aanvullende fundering kan nodig zijn.
Wat is een fundering?
Een fundering is een draagconstructie waarop de kas wordt geplaatst.
Is een fundering noodzakelijk?
Bij sommige merken zoals Royal Well en Halls is aanvullende fundering noodzakelijk. Bij Janssens-kassen is dit alleen nodig als de kas langer dan zes meter is.
Is mijn terras geschikt als fundering?
Als jouw terras 100% vlak en waterpas is, zonder oneffenheden, dan is deze geschikt als fundering. Een terras met ‘kinderkop’-bestrating is meestal niet geschikt.
Twijfel je of jouw terras geschikt is? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren je graag.
Met wat handigheid en hulp kun je een standaard-tuinkas zelf monteren. Bijzondere modellen kun je beter laten plaatsen door onze ervaren monteurs. Als je zelf aan de slag gaat, neem dan ruim de tijd. Het plaatsen van een kas moet zorgvuldig gebeuren.
Kan ik een kas alleen plaatsen?
Nee, werk altijd met minimaal twee personen voor veiligheid en precisie. Je hebt twee paar handen nodig om profielen en grote glasplaten veilig en secuur te monteren.
Hoe moet ik de kas monteren?
Gebruik de meegeleverde montagehandleiding en bekijk de instructievideo’s op de websites van de fabrikanten. Montagehandleidingen zijn ook online beschikbaar:
Je kunt de voorbereiding zelf doen of hulp inschakelen van een hovenier of stratenmaker.
INFORMATIE BOEKJE
We hebben een informatieboekje samengesteld met gedetailleerde informatie over het plaatsen en monteren van jouw kas. Deze ontvang je in onze showroom. Of neem contact met ons op.
Als je jouw kas door ons laat plaatsen, dan ga je akkoord met onze montagevoorwaarden. Je kunt de montagevoorwaarden hieronder downloaden.